Schapendrijven - 't Zuiderweegje

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Schapendrijven

Onderdelen schapendrijven

Ras kenmerken

De Border Collie is een Engels ras ontstaan op de grens (Border) van Engeland en Schotland. De voornaamste taak van de Border Collie is het drijven van vee. Naast schapen kan een Border Collie ook runderen, paarden en kleinvee als ganzen en eenden drijven. In Groot Brittannie heeft men, evenals in Nederland, de intelligentie en werklust van dit ras ook weten te waarderen bij andere vormen van hondensport, zoals bijv. Obedience, Agility  en Flyball.

De schofthoogte van de Border Collie bedraagt ca. 53 cm., teven zijn soms iets kleiner. De kleuren varieeren van zwart tot driekleur (zwart met bruine aftekeningen), bruin (lever of vosrood), blue merle, red merle, sable en blauw. Bij al deze kleuren komen de witte aftekeningen voor; aan de kraag, bles, poten en het puntje van de staart. De oogkleur behoort donkerbruin te zijn, bij veel Border Collies ziet men ook een hele lichtgele oogkleur of een of twee blauwe ogen. Op shows is de blauwe oogkleur alleen bij 'blue merles' toegestaan. De vacht kan lang of kortharig zijn.

De Border Collie bezit een aantal eigenschappen die hem minder geschikt maken als huishond. Zij hebben een natuurlijke drift om rondom schapen te cirkelen, dit kunnen zij ook gaan doen bij andere huisdieren of kinderen. Daarnaast bezit het ras het zogenaamde 'eye', dit is te vergelijken met een hypnotiserende blik. In een sluipende lage houding fixeert de hond het schaap. Dit fixeren doet de hond ook naar andere huisdieren en heel vaak naar auto's, fietsers e.d. Andere honden die gefixeerd worden vatten dit vaak als bedreigend op en op deze manier geraakt de Border Collie vaak in de problemen. Het fixeren en/of najagen van verkeer moet de hond niet zelden met de dood bekopen!

Jonge Border Collies zijn vaak erg druk en vragen veel aandacht. De opvoeding dient volgens een 'gebruiksaanwijzing' te geschieden. Als de Border Collie goed is ingeprent en gesocialiseerd bij de fokker, hetgeen voor dit ras bijzonder belangrijk is, is het een fijne, gehoorzame en lieve hond. Een goede opvoeding en training bij instructeurs die het ras kennen is van groot belang. Als men de Border Collie geen veedrijvende taak kan bieden moet men uitzien naar andere hondensporten zoals behendigheid of flyball en bij voorkeur iets 'meer dan gemiddeld' trainen of wedstrijdgericht bezig gaan.
Schapendrijven

De Border Collie is oorspronkelijk gefokt voor het schapendrijven en afkomstig uit de grensgebieden van Engeland en Schotland (de borders). Dit zijn redelijk onherbergzame gebieden en de schapenhouders moesten dan ook blind op hun Border Collie kunnen vertrouwen.

Het werk bestond onder andere uit het ophalen van de schapen uit de gebieden/weilanden waar ze graasden, schapen in trailerszetten zodat ze vervoerd konden worden naar bijvoorbeeld veemarkten, zorgen dat de schapen verzorgd konden worden zoals enten, hoefjes bekappen, nakijken op ziekten etc. Hier moest de hond ervoor zorgen dat de schapenhouder een schaap uit de kudde kon pakken en daarna de rest op afstand houden. Omdat de schapenhouder gewoon zijn werk moest kunnen doen en niet steeds zijn op zijn hond moest letten of commando’s moest geven was het belangrijk dat de hond wist wat hij moest doen en ook zelfstandig de goede beslissingen moest kunnen nemen.


Op een gegeven moment wilden de schapenhouders eens zien wie de beste Border Collie had en zo werd in oktober 1873 de eerste wedstrijd gehouden in Bala (Wales). Dit is in de loop van tijd uitgegroeid tot een serieuze wedstrijdsport op zowel nationaal als international niveau.


Lie down

---   ga af   

Walk on

---   oplopen    

Come bye

---   links

 

---   links kort  

Away to my

---   rechts    

 

---   rechts kort

That'll do

---   kom hier

 

Deze fluit is van ramshorn, fluit goed en is niet koud in de winter


Deze fluit is van bufferhorn is iets gladder dan de ramshorn

Het voor deel van fluiten van hoorn:

•het fluitje is in de winter niet koud in de mond.
•je kan er volgens mij harder op fluiten
•ik vind het gemakkelijker dan op een metalen fluit
•je hebt geen metaal smaak in de mond
•geen stress in evt. vullingen in tanden of kiezen.


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu